هنر خوشنویسی ایرانی دارای زیرمجموعه های بسیاری است و در این کشور از محبوبیت زیادی برخوردار است. در مطالب قبل در مورد هنر خوشنویسی ایرانی صحبت کردیم. در این مطلب نیز به انواع قالب های خوشنویسی پرداخته و آنها را به خوبی مورد بررسی قرار می دهیم.
آشنایی با چلیپا
جلیبا، یکی از قالبهای رایج در خوشنویسی به ویژه خوشنویسی نستعلیق است که در زمانهای گذشته بسیار مورد استفاده خوشنویسان قرار گرفته است. این قالب، یکی از مناسبترین قالبها برای خوشنویسی و اجرای یک قطعه و تابلوی خوشنویسی در یک صفحه بوده است. در این قالب چهار مصرع شعر در چهار خط زمینه هم اندازه به صورت مایل در حدود ۴۵ درجه نسبت به خط افقی خوشنویسی میشود به طوری که شروع و پایان سطر اول با سطر سوم، و سطر دوم با سطر چهارم در یک امتداد عمودی قرار میگیرند.
خط زمینههای مایل، به خوشنویسی امکان میدهد که مصرعها را با قلم درشتتر در یک صفحه بنویسد. به همین دلیل یکی از زمینههای پیدایش قالب چلیپا را میتوان در حاشیه نویسی کتابها در زمانهای گذشته یافت که مطالعه کنندگان کتاب نظرات خود را در مورد مطالب آن در حاشیههای سفید صفحات مینوشتند و چون عرض این حاشیهها کم بود به ناچار برای آنکه یادداشتها در سطرهای طولانیتر نوشته شود سطرها به صورت مایل حاشیه نویسی میشد.
از طرفی، به دلیل آنکه بیشتر آثار نقاشی و خوشنویسی در کتاب آرایی به کار میرفت و صفحات کتابها معمولا بزرگ نبودند و نیز با توجه به کمبود کاغذ در گذشته این قالب مورد توجه قرار گرفت و بعدها به طور مستقل برای خلق آثار خوشنویسی به کار رفت تا اینکه در قرنهای دوازده و سیزده هجری، خوشنویسان هنرمند از جمله عبدالمجید درویش طالقانی و علیاکبر گلستانه در شکسته نستعلیق و میرزا غلامرضا اصفهانی و میرحسین در نستعلیق با خلق آثار خوشنویسی در قالبهای آزاد و سیاه مشق، راههای تازهای پیش پای هنر خوشنویسی گشودند.
در این دوره قالب چلیپا تا حدودی به فراموشی سپرده شد و قالبهای آزاد و نو به ویژه سیاه مشقهای هنری مورد توجه قرار گرفت به طوری که تعداد آثار به جا مانده از خوشنویسان بزرگ این دوره در قالب چلیپا، به تعداد انگشتان دو دست نیست. اما در سالهای اخیر انجمن خوشنویسان ایران که رسالت حفظ، گسترش و آموزش خوشنویسی را به موازات آموزش و پرورش بر عهده داشته و دارد قالب چلیپا را به عنوان یکی از قالبهایی که به جهات فنی برای اندازهگیری و ارزیابی مهارت هنرجویان خوشنویسی مناسب است، در برنامه کار خود قرار داد و مهارت در چلیپا نویسی را در سطوح بالا (از دوره عالی تا استادی) به عنوان مهمترین بخش در آزمونهای خوشنویسی مطرح نمود.
امروزه این قالب در کنار قالبهای دیگر خوشنویسی و نوآوریهای خوشنویسان هنرمند، کماکان مورد استفاده قرار میگیرد. هر چند کاربرد آموزشی آن بیش از کاربرد هنری مورد توجه خوشنویسان امروزی است.
در ترکیببندی قالب چلیپا نیز ایجاد تعادل و آهنگ مناسب مهمترین اصل به شمار میرود. برای آشنایی هر چه بیشتر شما با انواع ترکیببندی در چلیپا، چند نمونه از آثار استادان بزرگ پیشین و معاصر ارائه میشود.
آشنایی با کتابت
کتابت را میتوان مهمترین قالب خوشنویسی در گذشته به شمار آورد. میدانیم که امر مهم و خطیر تکثیر و نسخه برداری از کتابها و رسالات و متون مختلف پیش از ورود صنعت چاپ به کشورمان به صورت دستی و به وسیله کاتبان خوشخط و خوشنویس انجام میپذیرفت. از این رو، خوشنویسان سهم انکارناپذیری در تکثیر و حفظ و نگهداری کتب مختلف و ترویج علوم داشتهاند که توجه به آن میتواند اهمیت امر کتابت را نمایان سازد. نسخه برداری از کتابها، رسالات و متون گوناگون را که با خط ریز انجام میشده است، در اصطلاح خوشنویسی «کتابت» میگویند. هر چند در دورههای گذشته به دلیل حجم زیاد کار در اغلب موارد امر کتابت به ناگزیر با سرعت و شتاب همراه بود، با این حال، خوشنویسان بزرگ آثار ارزشمندی از خود به یادگار نهادهاند که از جهت خوشنویسی و دقت در کتابت در زمره شاهکارهای هنری به شمار میروند.
بخش عمده این آثار هنری بیبدیل، قرآنهای بسیار نفیس و کتابهای شعر را در برمی گیرد. با ورود صنعت چاپ به ایران، امر کتابت و نسخه برداری به طور کلی متحول شد و این وظیفه خطیر را صنعت چاپ و حروف سربی بر عهده گرفت و از آن پس تنها در اندک مواردی از کتابت دستی استفاده شد. در این دوران فقط برخی از کتابها که از اهمیت ویژهای برخوردار بودند به دست خوشنویسان، کتابت و سپس برای تکثیر به ماشین چاپ سپرده میشد که این روند تا به امروز کماکان ادامه دارد.
با ورود فنآوری چاپ و حروفچینی فرصتی طلایی برای خوشنویسان فراهم آمد تا فارغ از کتابتها و نسخه برداریهای حجیم، به جنبههای تصویری و تجسمی خوشنویسی اهمیت بیشتری داده، خلاقیت، توان، ابتکار و نوآوری خود را در زمینههای هنری خوشنویسی به کار گیرند. همین امر موجب شد تا در سالهای اخیر آثار هنری ارزشمندی در زمینه خط و خوشنویسی و ارتباط آن با سایر هنرهای تجسمی همچون نقاشی و گرافیک و غیره پدید آید (که در جلسات بعد در این مورد مطالب بیشتری ارائه خواهد شد).
همچنین این فرصت موجب شد تا خوشنویسان معاصر در جهت تکامل کیفی انواع خوشنویسی، چه در زمینه حروف و کلمات و چه در زمینه ترکیببندی، به تجربیات تازهای دست زنند و به موفقیتهای چشمگیری نایل آیند. این موفقیتها در کیفیت کتابت نیز تأثیر گذاشت.
امروزه با استفاده از فنآوری رایانهای میتوان متون و کتابهای مختلف را به خط نستعلیق حروفچینی و کتابت کرد. همچنان که این مهم در سالهای اخیر از سوی وزارت آموزش و پرورش در برخی از کتابهای درسی صورت پذیرفته است. تعمیم این شیوه در کلیه کتابهای درسی و مجلات و روزنامهها میتواند پیامدهای بسیار مثبتی در جهت خوشخطی دانش آموزان و عموم به همراه داشته باشد. زیرا مطالعه پیوسته کتابها و متنهایی که با خط خوش نوشته شده باشند نوعی مطالعه بصری و مشق نظری غیر مستقیم است که در خوشخطی خوانندگانش بسیار مؤثر است.
آشنایی با سیاه مشق
در گذشته، حاصل صفحات تمرینی خوشنویسان را که حروف و کلمات در آنها به صورت متوالی و فشرده تکرار میشد، «سیاه مشق» میگفتند، خوشنویسان، این تمرینات را صرفا برای کسب مهارت بیشتر و به اصطلاح، گرم کردن دست انجام میدادند که به نوعی صرفه جویی در مصرف کاغذ را نیز به همراه داشت. به مرور زمان خوشنویسان خلاق و هنرمند دریافتند که برخی از این صفحات دارای زیبایی خاصی هستند و اگر در ترکیببندی این کلمات تکراری بر روی صفحه دقت بیشتری اعمال شود، میتواند به خلق آثاری بدیع و زیبا بینجامد.
هر چند این نگاه هنری به سیاه مشق ظاهرا از قرن یازدهم هجری کماکان آغاز شده و برخی آثار سیاه مشق به دست آمده از آن دوران نشان دهنده چنین دیدگاهی است، اما نقطه عطف سیاه مشقهای هنری را بیگمان در قرن سیزدهم و در آثار میرزا غلامرضا و میر حسین باید یافت. در این دوره که با ورود صنعت چاپ به ایران همزمان است، میرزاغلامرضا اصفهانی با هوش سرشار خود دریافت که میباید بیش از پیش به جنبههای تجسمی و تصویری خط پرداخت. از این رو قالب سیاه مشق را برگزید و به خلق آثاری ماندگار نایل آمد.
او پیش و بیش از آنکه به خوانا بودن اثر توجه داشته باشد به زیبایی آنها و ترکیببندی کلمات به مثابه عناصری بصری در صفحه اهمیت میداد. از این جهت او را میتوان آغازگر حرکتی نو در هنر خوشنویسی به شمار آورد که به پیدایش حرکتهای نوین در دوره معاصر انجامیده است. امکانات نامحدود سیاه مشق در ترکیببندیها، موجب شده است که امروزه بسیاری از خوشنویسان نوگرا و خلاق در آفرینش آثار خود به نوعی از آن بهره گیرند.
تمرین منزل
در یک کادر cm ۱۵×۱۵، عبارت «زندگی رسم خوشایندی است» را به صورت سیاه مشق با ترکیببندی دلخواه اجرا کنید.
تمرینات کارگاهی
۱. در یک کادر cm ۱۵×۱۵ عبارت «آب را گل نکنیم» را به صورت سیاه مشق و با ترکیببندی دلخواه اجرا کنید.
۲. ترکیببندی سیاه مشق را با خطوط ساده نمایش دهید.
آشنایی با نقاشیخط
نقاشیخط، پدیدهای معاصر در حوزه هنرهای تجسمی است که در سالهای اخیر در ایران و برخی از کشورهای اسلامی بروز و ظهور کرده است. گروهی آن را تلفیقی از خوشنویسی و خط با نقاشی و گرافیک میدانند و گروهی دیگر آن را نوعی خوشنویسی میدانند که در اجرای آن از تکنیکهای نقاشی و طراحی استفاده میشود. هر کدام از این دو نوع تعبیر تنها بخشی از آثار نقاشیخط را شامل میشود. از این رو تعریفی ناقص از نقاشیخط به دست میدهند. برای ارائه تعریفی جامعتر از نقاشیخط، میتوان گفت كليه آثار هنری که عناصر اصلی تشکیل دهنده آنها خط و خوشنویسی است و به صورت مسطح بر روی صفحه و با تکنیکهای مختلف اجرا میشوند و در ترکیببندی کلی آنها حروف و کلمات در درجه اول به منزله عناصر بصری به کار گرفته میشوند در زمره نقاشیخط قرار میگیرند. کلیه آثار نقاشیخط را میتوان به طور کلی در ۳ گروه جای داد.
الف) آثاری که به دست نقاشان پدید آمده و در آنها حروف و کلمات جایگزین اشکال و پیکرهها شدهاند. به عبارت دیگر پدید آورندگان این آثار نقاشان میباشند.
ب) آثاری که به دست خوشنویسان پدید آمده و در اجرای آن از تکنیکهای نقاشی و طراحی یا گرافیک استفاده شده است.
ج) آثاری که به دست خوشنویسان خلق شده و در اجرای آن فقط از تکنیک خوشنویسی یعنی قلم و مرکب استفاده شده است. برای مثال میتوان از سیاه مشقهای میرزاغلامرضا اصفهانی و میرحسین و برخی آثار خوشنویسان معاصر نام برد.
پدیدآورندگان آثار نقاشیخط در جستجوی زبان و بیانی همه فهم و جهانی برای هنر خوشنویسی و آثار خویشاند. آنان بر این باورند که میتوان با استفاده از دانش بصری و شناخت ویژگیهای دیداری و تصویری انواع خوشنویسی و بهرهگیری از خواص رنگها، آثاری پدید آورد که بتواند انتقال احساسات و اندیشههای هنرمند به مخاطبانش را فارغ از محدودیتها و گونهگونی زبان و خط و نژاد در هر کجای جهان ممکن سازد.
تمرین منزل
برداشت خود را از در چند سطر بنویسید.
تمرینات کارگاهی
١. خوشنویسی های ایرانی را به دقت مورد مطالعه و بررسی قرار داده، برداشت خود را از آن در چند سطر بنویسید.
۲. یکی از مفاهیم، مهربانی، شهادت، رشد، آشتی را به دلخواه انتخاب کرده سعی کنید به وسیله نقاشیخط آن را نمایش دهید.